Početna stranica arrow Betoven na uvce

Betoven na uvce

Umesto IN MEMORIAM - Tomislav Tiljak

Vrednovanje: ONONONONON / 18
Autor Željko Građin
14. 08. 2018.


tt

Druženje sa knjigom pesama Hitac sna počelo je od trenutka kad sam je dobio kao klinac koji se oduševljavao poezijom. Poeziju iz te knjige sam pio krišom, pohotljivo, neumereno kao očevu rakiju... autore sam nosio ljubomorno u sebi... Slavicu, Mirjanu, Torbicu, Nebo od Nebojše, pesmu Proleće od Petra sam čak naučio napamet i govorio u posebnim prilikama...

A jedna od pesama ili stil pesme za koju sam se tajno zalepio beše pesma od Tiljka pod naslovom Parodija. U toj pesmi autor je sve rekao o životu i okruženju koje nas prati što jeste: podlost ljudske rase. Napisana iskreno da čitaocu ukaže na razmišljanje mladog čoveka koji je shvatio suštinu ponašanja ljudskog roda. Napisana tako da je jezikom i stilom odskakala od ostalih prisutnih autora u toj stihozbirci. Još garnirana ilustracijama Miše Jurića** delovala je vanvremenski što je i potvrdila aktualnošću do današnjih dana. Inače, Tomo je poštovao strogo obzir Kiša da pazi na reči koje i kako koristi za rimu.

Jedna od srećnih okolnosti u mome trajanju beše i ta što sam i lično poznavao giganta iz ove sredine. Svoju umetničku klicu koju smo upoznali kroz poeziju uneo je u rad sa kožom gde beše maestralan. Ili, da pojednostavim sve što je dotakao u svojoj sferi zanimanja pretvarao je u umetnost koja godi.

Opširnije...

Duče, danas, sutra

Vrednovanje: ONONONONON / 3
Autor Predrag Ž. Vajagić
19. 07. 2018.


diktatori

Iako se biste i spomenici upinju svedočeći drugačije, većina diktatora ne može se podičiti gorostasnom pojavom. Benito Musolini bio je naglašeno zdepast, visok tek 1,69, što mu ne smeta da povremeno vodi čak i sedam ministarstava, doduše fašističkih. Pošto je poznato da je Dobro malodušno i učmalo, a zlo nikako ne miruje, Benito se, u početku svoje vladavine, razmeće:
Moj dan se deli na jedan čas odmora, sedam časova sna i četrnaest do šesnaest časova rada.“

Opširnije...

Čvrsto stisnuta pest

Vrednovanje: ONONONONON / 3
Autor Branislav Zukić
04. 05. 2018.


tito i nikson

Živeli ste, makar nekoliko godina, u odvratnoj i gnusnoj tvorevini znanoj kao Titova Jugoslavija? Ako jeste, sigurno se sećate javnih  streljanja beskompromisnih srpskih domaćina, koji su pred smrtonosna puščana zrna izvođeni samo zato što su obeležavali krsnu slavu, pisali ćirilicom ili javno slavili pobede srpske vojske u Prvom svetskom ratu? Pozovemo li se na svedočenja onih koje su, tim povodom,  vlasti SFRJ streljale, a koji su i danas, Svedržitelju hvala, živi i zdravi, potonućemo još dublje u sav užas Brozove vladavine. Tom osvedočenom srbožderu, patološkom mrzitelju pravoslavlja, ‘Rvatini od glave do pete, nije bilo dovoljno da samo jednom strelja heroje koji su se, uprkos odvratnim i strašnim zabranama, otisnuli put tamjanske svetkovine, u krugu najbližih prijatelja i  porodica ili pak, zamislite - izlog sopstvene prodavnice išarali ćirilicom!

Opširnije...

Društvo sa neograničenom neodgovornošću

Vrednovanje: ONONONONON / 1
Autor Branislav Zukić
26. 04. 2018.


kaljuga

-Života ti, Miodraže, imamo li danas još neko suđenje, ova dva razvoda me iscediše sasvim, jedva hodam?

- Meni bilo baš zanimljivo, naročito ono kad ste u slučaju Gazivoda poentirali  pepeljarom koja je, prema tvrdnjama naših protivnika, morala leteti kroz vazduh 45 sekundi pre nego što je ulubila glavu  dobrog, ali nesrećnog Milentija...Sutra ima da pokupujem sve tabloide, sigurno ćete biti na naslovnoj strani, a to je velika čast...

- Koliko puta sam ti rekao da se okaneš jeftinog povlađivanja? Budi muško, Miodraže, ispravi kičmu, neću misliti ništa bolje o tebi ako me zasipaš providnim laskanjima, naprotiv.

- Dobro, de, šefe, nemojte odmah da ste nabusiti. Čekajte da pogledam. A, da, i ja sam zaboravio na ovo. Imamo još jedno suđenje, ono u pola dva, zahtev za rehabilitaciju Stojka Secikese i njegovog parapolitičkog pokreta "Žustre mose" .

-Jao, bre, koja sam budala bio kad sam i prihvatio da ih zastupam, jebale me pare, tačno će mi jednoga dana doći glave. I pare i secikese i "Žustre mose".

-Zašto, šefe, dobijate baš mastan honorar, što biste se bunili? Uostalom, moj bata kaže da su Stojko i ekipa tokom poslednjih ratova izgradili imidž istinskih patriota i da uživaju veliki ugled u narodu...

Opširnije...

Inspektor Maček i policajac Rajko

Vrednovanje: ONONONONON / 2
Autor Branislav Zukić
10. 11. 2017.


macek i rajko

Onima koji su za The Books of knjige (TBOK)  čuli pre 15 i više godina ne bi trebalo posebno predstavljati skupinu duhovitih Cetinjana. Svojim stvaralaštvom vremenom su okupili malu, ali prilično lojalnu grupu poštovalaca, dobro obaveštenih o svemu što su TBOK  radili. Osim bavljenja muzikom, snimanja radijskih emisija i televizijskih skečeva, TBOK su, ima tome već 5 godina, snimili   i pilot epizodu nesuđene TV serije “Slučajevi pravde”. U Srbiji je ovaj uradak emitovan na TV Prva i desilo se ono što se moglo očekivati - materijal je bio toliko jedinstven, duhovit, zabavan i drugačiji od svega što domaće televizije emituju da je bio osuđen na neuspeh. Lobotomiranoj publici, sviknutoj na pustoš turskih i inih serija, humor sjajnih Cetinjana bio je odveć dalek i stran, pa je TV projekat “Slučajevi pravde” ostao na samo jednoj epizodi. Srećom, kreativni Cetinjani nisu izgubili veru u svoje sposobnosti pa su se, pet godina nakon televizijske premijere, “Slučajevi pravde”  pojavili na velikim platnima širom nekadašnje Jugoslavije, u formi igranog,
celovečernjeg filma.

Opširnije...
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Sledeća > Kraj >>
Rezultati 1 - 9 od 81

Prijava

Nemate nalog? Napravite nalog

Sindikacija

Sindikacija
RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
Posetioci: 3127814
ETNA