Početna stranica arrow Betoven na uvce

Betoven na uvce

Dnevnik slobode

Vrednovanje: ONONONONON / 3
Autor Jelica Greganović
29. 10. 2018.

( Predrag Ž. Vajagić, Branislav Zukić - "Paranojeva barka", Službeni glasnik, 2017)

barka

Očekivana recenzija knjige »Paranojeva barka« bi trebalo da počne rečima, kojima obično smatrač više priča o svojoj pameti, no o dotičnoj knjizi. Recimo: »Knjiga pred nama predstavlja unutrašnju percepciju sveobuhvatnog bitisanja, protkanu iznenađujućima varijacijama kolokvijalnog rečnika i visprenog umetanja neočekivanog tumačenja istih, koje prati kreativno koketiranje sa humorom«.

S obzirom da ova knjiga zaslužuje mnogo više od toga, najbolje je početi krajem – »Paranojeva barka« je duhoviti, patriotski dnevnik pisan u četiri ruke. Moj pokojni otac je tvrdio da patriota može da bude samo čovek koji voli svoj jezik, zato što bez jezika nema nacije. Jezik je temelj naroda, a da biste voleli svoj jezik, morate dobro da ga naučite, da ga učite celog života, da ga poznajete. Ljubav i poznavanje jezike vode upravo do »Paranojeve barke«, ma koliko njen naslov paranoično zvučao, do igre jezikom. Igranje rečima mogu sebi da priušte samo oni koji su savladali osnovnu svrhu jezika, komunikaciju, i podigli ga na viši nivo, nivo humora i igre. Jer, humor je nadgradnja, igra pameti i slobode.

Opširnije...

Oktobarska leskovačka književna revolucija

Vrednovanje: ONONONONON / 5
Autor Branislav Zukić, Predrag Ž. Vajagić
10. 10. 2018.

plakat ttt

Sastaviti par minuta bez urnebesnog (i nikad obesnog) smeha, u automobilu koji je tog 5. oktobra (“čist kao ruža, sa suncem u očima”) grabio auto-putem ka jugu, praktično je nemoguće. Ako se po jutru dan poznaje, 12. Think Tank Town festival ne može biti promašaj. Četverac u sastavu Arbutina, Bešić, Vajagić i Zukić, strateški razuđen nastupima tokom oba festivalska dana, vešto je izbegao zamku zbunjujuće saobraćajne signalizacije negde iza Paraćina i, zahvaljujući mirnoj ruci, brzim refleksima (i zametnoj dozi sreće) kapetana Arbutine, na vreme uplovio u luku srpskog Mančestera. Narečenoj zamci danak su platili, ni krivi ni dužni, neki važni učesnici festivala, čija imena, naravno, nećemo pominjati (reći ćemo samo da je jedan od njih otvorio, a drugi zatvorio festival).

Opširnije...

Umesto IN MEMORIAM - Tomislav Tiljak

Vrednovanje: ONONONONON / 20
Autor Željko Građin
14. 08. 2018.


tt

Druženje sa knjigom pesama Hitac sna počelo je od trenutka kad sam je dobio kao klinac koji se oduševljavao poezijom. Poeziju iz te knjige sam pio krišom, pohotljivo, neumereno kao očevu rakiju... autore sam nosio ljubomorno u sebi... Slavicu, Mirjanu, Torbicu, Nebo od Nebojše, pesmu Proleće od Petra sam čak naučio napamet i govorio u posebnim prilikama...

A jedna od pesama ili stil pesme za koju sam se tajno zalepio beše pesma od Tiljka pod naslovom Parodija. U toj pesmi autor je sve rekao o životu i okruženju koje nas prati što jeste: podlost ljudske rase. Napisana iskreno da čitaocu ukaže na razmišljanje mladog čoveka koji je shvatio suštinu ponašanja ljudskog roda. Napisana tako da je jezikom i stilom odskakala od ostalih prisutnih autora u toj stihozbirci. Još garnirana ilustracijama Miše Jurića** delovala je vanvremenski što je i potvrdila aktualnošću do današnjih dana. Inače, Tomo je poštovao strogo obzir Kiša da pazi na reči koje i kako koristi za rimu.

Jedna od srećnih okolnosti u mome trajanju beše i ta što sam i lično poznavao giganta iz ove sredine. Svoju umetničku klicu koju smo upoznali kroz poeziju uneo je u rad sa kožom gde beše maestralan. Ili, da pojednostavim sve što je dotakao u svojoj sferi zanimanja pretvarao je u umetnost koja godi.

Opširnije...

Duče, danas, sutra

Vrednovanje: ONONONONON / 3
Autor Predrag Ž. Vajagić
19. 07. 2018.


diktatori

Iako se biste i spomenici upinju svedočeći drugačije, većina diktatora ne može se podičiti gorostasnom pojavom. Benito Musolini bio je naglašeno zdepast, visok tek 1,69, što mu ne smeta da povremeno vodi čak i sedam ministarstava, doduše fašističkih. Pošto je poznato da je Dobro malodušno i učmalo, a zlo nikako ne miruje, Benito se, u početku svoje vladavine, razmeće:
Moj dan se deli na jedan čas odmora, sedam časova sna i četrnaest do šesnaest časova rada.“

Opširnije...

Čvrsto stisnuta pest

Vrednovanje: ONONONONON / 3
Autor Branislav Zukić
04. 05. 2018.


tito i nikson

Živeli ste, makar nekoliko godina, u odvratnoj i gnusnoj tvorevini znanoj kao Titova Jugoslavija? Ako jeste, sigurno se sećate javnih  streljanja beskompromisnih srpskih domaćina, koji su pred smrtonosna puščana zrna izvođeni samo zato što su obeležavali krsnu slavu, pisali ćirilicom ili javno slavili pobede srpske vojske u Prvom svetskom ratu? Pozovemo li se na svedočenja onih koje su, tim povodom,  vlasti SFRJ streljale, a koji su i danas, Svedržitelju hvala, živi i zdravi, potonućemo još dublje u sav užas Brozove vladavine. Tom osvedočenom srbožderu, patološkom mrzitelju pravoslavlja, ‘Rvatini od glave do pete, nije bilo dovoljno da samo jednom strelja heroje koji su se, uprkos odvratnim i strašnim zabranama, otisnuli put tamjanske svetkovine, u krugu najbližih prijatelja i  porodica ili pak, zamislite - izlog sopstvene prodavnice išarali ćirilicom!

Opširnije...
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>
Rezultati 1 - 9 od 83

Prijava

Nemate nalog? Napravite nalog

Sindikacija

Sindikacija
RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
Posetioci: 3192423
ETNA