Početna stranica arrow Betoven na uvce

Betoven na uvce

Čvrsto stisnuta pest

Vrednovanje: ONONONONON / 2
Autor Branislav Zukić
04. 05. 2018.


tito i nikson

Živeli ste, makar nekoliko godina, u odvratnoj i gnusnoj tvorevini znanoj kao Titova Jugoslavija? Ako jeste, sigurno se sećate javnih  streljanja beskompromisnih srpskih domaćina, koji su pred smrtonosna puščana zrna izvođeni samo zato što su obeležavali krsnu slavu, pisali ćirilicom ili javno slavili pobede srpske vojske u Prvom svetskom ratu? Pozovemo li se na svedočenja onih koje su, tim povodom,  vlasti SFRJ streljale, a koji su i danas, Svedržitelju hvala, živi i zdravi, potonućemo još dublje u sav užas Brozove vladavine. Tom osvedočenom srbožderu, patološkom mrzitelju pravoslavlja, ‘Rvatini od glave do pete, nije bilo dovoljno da samo jednom strelja heroje koji su se, uprkos odvratnim i strašnim zabranama, otisnuli put tamjanske svetkovine, u krugu najbližih prijatelja i  porodica ili pak, zamislite - izlog sopstvene prodavnice išarali ćirilicom!

Opširnije...

Društvo sa neograničenom neodgovornošću

Vrednovanje: ONONONONON / 1
Autor Branislav Zukić
26. 04. 2018.


kaljuga

-Života ti, Miodraže, imamo li danas još neko suđenje, ova dva razvoda me iscediše sasvim, jedva hodam?

- Meni bilo baš zanimljivo, naročito ono kad ste u slučaju Gazivoda poentirali  pepeljarom koja je, prema tvrdnjama naših protivnika, morala leteti kroz vazduh 45 sekundi pre nego što je ulubila glavu  dobrog, ali nesrećnog Milentija...Sutra ima da pokupujem sve tabloide, sigurno ćete biti na naslovnoj strani, a to je velika čast...

- Koliko puta sam ti rekao da se okaneš jeftinog povlađivanja? Budi muško, Miodraže, ispravi kičmu, neću misliti ništa bolje o tebi ako me zasipaš providnim laskanjima, naprotiv.

- Dobro, de, šefe, nemojte odmah da ste nabusiti. Čekajte da pogledam. A, da, i ja sam zaboravio na ovo. Imamo još jedno suđenje, ono u pola dva, zahtev za rehabilitaciju Stojka Secikese i njegovog parapolitičkog pokreta "Žustre mose" .

-Jao, bre, koja sam budala bio kad sam i prihvatio da ih zastupam, jebale me pare, tačno će mi jednoga dana doći glave. I pare i secikese i "Žustre mose".

-Zašto, šefe, dobijate baš mastan honorar, što biste se bunili? Uostalom, moj bata kaže da su Stojko i ekipa tokom poslednjih ratova izgradili imidž istinskih patriota i da uživaju veliki ugled u narodu...

Opširnije...

Inspektor Maček i policajac Rajko

Vrednovanje: ONONONONON / 2
Autor Branislav Zukić
10. 11. 2017.


macek i rajko

Onima koji su za The Books of knjige (TBOK)  čuli pre 15 i više godina ne bi trebalo posebno predstavljati skupinu duhovitih Cetinjana. Svojim stvaralaštvom vremenom su okupili malu, ali prilično lojalnu grupu poštovalaca, dobro obaveštenih o svemu što su TBOK  radili. Osim bavljenja muzikom, snimanja radijskih emisija i televizijskih skečeva, TBOK su, ima tome već 5 godina, snimili   i pilot epizodu nesuđene TV serije “Slučajevi pravde”. U Srbiji je ovaj uradak emitovan na TV Prva i desilo se ono što se moglo očekivati - materijal je bio toliko jedinstven, duhovit, zabavan i drugačiji od svega što domaće televizije emituju da je bio osuđen na neuspeh. Lobotomiranoj publici, sviknutoj na pustoš turskih i inih serija, humor sjajnih Cetinjana bio je odveć dalek i stran, pa je TV projekat “Slučajevi pravde” ostao na samo jednoj epizodi. Srećom, kreativni Cetinjani nisu izgubili veru u svoje sposobnosti pa su se, pet godina nakon televizijske premijere, “Slučajevi pravde”  pojavili na velikim platnima širom nekadašnje Jugoslavije, u formi igranog,
celovečernjeg filma.

Opširnije...

Schumadijski kuglof

Vrednovanje: ONONONONON / 5
Autor Jelica Greganović
26. 07. 2017.


Shumadija

Sećam se kao da je juče bilo. Šumadija. Vreo letnji dan. Vene kamilica uz seoski drum i titra jara. Na tarabu se nalakćuje baba Kaja i decibelima na kojima bi joj zavidelo seosko crkveno zvono, viče: „Od ovam! Od ovam!“ Mi prozvani, raspušteni i na čuvanje ostavljeni, izmiljavamo i čekamo nastavak. Baba popravlja pera na marami i krikom koji mrtve diže, pita: „Kuj će kuglov?“ A, kuglof joj je bio mrtva usta da ga jedu, recept je u miraz donela iz svojih rodnih Komarica. Mek ko srce devojačko.

Ja mnogo volim kuvarske knjige, novine, dodatke novinske, sve na čemu mogu da se recepti napišu. Kuću sam zatrpala takvom količinom pomenutih pisanih dela kao da ću pet kafana da otvorim. Kad ih budu sledovali naslednici testamentom, kleće me bar pet godina. Još kad se radi o starim receptima, obaška o starim srpskim receptima, ja sam ciljna grupa na koju može u po noći da se računa. Iz tog razloga sam onomad spodbila pete i jurnula da tražim kuvare uz novine. Jedva nadjoh, al kad sam videla da se radi starim jelima karakterističnim samo za neke krajeve, lokalnim specijalitetima, jelima koja se oduvek spremaju, onim koje treba od zaborava sačuvati, lepo mi bilo milo oko srca. Naročito jer sam napipala sekciju „Šumadija“. Nema lepše, otvorim i prvo pogledam šta mi treba za pripremu ovih jela.

Za početak tegla sa patent zatvaračem. Moram da primetim da ta vrsta patentirane tegle ni danas, a kamoli nekad, nije baš prisutna u Šumadiji. Tamo su tegle bile na pak-papir, na celofan i na poklopac pripadajući već, običan od podvrste – oprana tegla od nečeg kupovnog.

Opširnije...

Upekla zvezda!

Vrednovanje: ONONONONON / 2
Autor Branislav Zukić
19. 07. 2017.


upeklo


Preplašeni mešanac seoske džukele i gradske buvare, taktikom napred-nazad,  pokušava preći put prepun automobila, ubrzano dahćući i tražeći najbliži hlad. Nad asfaltom se, u daljini, uzdiže fatamorgana, kombinacija vrelog, treperećeg vazduha i nepostojećih, a tako vidljivih  bara. Iz automobila vire ruke - dlakave, muške, često gole (ne i ćosave!) do ramena, ali i nežne, damske, čiji uredni nokti, valjda od nelagode izazvane zaparom, lupkaju po limu dok četvorotočkaši čekaju da se upali zeleno svetlo. Frižideri ispred prodavnica poluprazni, a i ono malo osvežavajućih pića u njima ne stiže da se kršteno rashladi, kolika je navala. Pravci ka rekama, jezerima i bazenima zakrčeni, što rezultuje raznovrsnim i maštovitim odabirom mesta za parking. Da bi  izbegao direktan udar sunca tokom većeg dela dana, mnogi je vozač spreman učačkati svoga samohodnog ljubimca tik uz čardak poljoprivrednog gazdinstva, na sveže pokošen travnjak (lepši od vimblEdonskog) ili navr’ (nimalo naivnog) nagiba od šezdesetak stepeni.

Opširnije...
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Sledeća > Kraj >>
Rezultati 1 - 9 od 79

Prijava

Nemate nalog? Napravite nalog

Sindikacija

Sindikacija
RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
Posetioci: 3015018
ETNA