Početna stranica arrow Rukopisi ne gore

Rukopisi ne gore

Razglednica iz Hipohondurasa

Vrednovanje: ONONONONON / 2
Autor Predrag Ž. Vajagić
28. 11. 2016.ipoondrija

Svetozar je hipohondar i ta činjenica izbija po videlu kao fleka od masne čorbe na skupocenoj svadbenoj košulji. Verujte, tolike godine golicam perom čestitog čovečića, znane su mi sve njegove tankoćutnosti i mogu stati iza svojih reči, a ispred misli koje po pravilu malo kasne.

Pronicljivi ste vi čitaoci, zajebana fela. Prihvatam optužbe da su moja uhodoljublja sebična i skribohlepna, no barataću samo argumentovanim činjenicama, razbucanim u osam preciznih simptoma koji dokazuju da je naš junak umišljeni bolesnik.

Opširnije...

Ti deda da si živ

Vrednovanje: ONONONONON / 2
Autor Jovana Kešanski
17. 10. 2016.

dedaTi deda da si živ, naslonila bih se na tvoje krupno rame i mirisala staru bundu koju si voleo nositi cele zime. Onu bundu koju je tata posle tvoje smrti skratio do kolena i kroz koju mu je ulični besni ker pokušao ugristi ruku.

Rekla bih ti da skineš kapu, da pustiš staru kosu čekinju da udahne vazduh, da je pipnem, da se posečem, da vidim ima li još krvi da poteče iz ovih jagodica.

Ti deda da si živ, rekla bih ti da mi fale ona hladna jutra u našem stanu, gore na spratu, da čujem, pre nego bosim nogama pretrčim do kupatila, kako slučajno lupaš vratima od vitrine, jer nećeš da znam da si rakiju krišom uzeo. Tako sada nešto lupa u ovom srcu mom, čujem to kad ljudi kažu reči da me zabole.

Nisam ti deda spremna za ovaj svet, a skoro sam tridesetišest napunila. Nespremna sam ko ti kad si sa petnaest u rat morao poći, onaj veliki svetski, drugi po redu, u kom si u prst do palca ranjen pa ti za života kriv ostao.

Opširnije...

Dišo, rekoh ti da se obratiš meni

Vrednovanje: ONONONONON / 3
Autor Mladen Šljivović
26. 09. 2016.


crazy school

Škola u Nevodimu predstavlјala je produžetak osamdesetogodišnje tradicije obrazovanja koja je prekinuta samo u dva navrata. Tokom okupacije u Drugom svetskom ratu, kada su đaci prebačeni u obližnji rudnik uglјa, i tokom izborne kampanje gradonačelnika '95 godine, kada su đaci prebačeni u okolnu bioskopsku salu. Velika zgrada već spolјa je pokazivala svu imaginativnost arhitekte kome su više puta menjali namenu projekta tokom izgradnje od prvobitno planiranog zadružnog doma, preko veterinarske stanice, fabrike gotovih kugličnih ležajeva, doma kulture sa bioskopskom salom pa sve do konačne namene za zgradu osnovne škole. Upravo te promene dale su školi posebnu lepotu čineći đačku izreku da se u njoj može naći sve bukvalno tačnom. Imala je učionice svih veličina, salu za fizičko kojoj bi pozavidela svaka fabrika trikotaže i gomilu soba koje su služile kao ostava jer drugu namenu nisu ni mogle da imaju zbog veličine.

Opširnije...

Tunel

Vrednovanje: ONONONONON / 5
Autor Tatjana Janković
16. 09. 2016.

Tunel (Stock Photo)Od samog početka, tu je moj brat. Od prvih sećanja na oštre ivice kocki, konjića na točkiće kojeg je dobio od kuma. I toga da je uvek on spavao sa babom, a uspevao mene da ubedi − samu, zaustavljenog daha, na drugom kauču − da se ne boji.

Rasli smo zajedno. Moja glava je bila tvrđa, njegove noge su bile brže. U ostalom smo bili jednaki.

Opširnije...

Emotikon u Viberu II

Vrednovanje: ONONONONON / 4
Autor Darko Cvijetić
11. 07. 2016.port

Nas Jugoslavena nema ni u statističkim pogreškama, pomislim.

Ivo Lola, Ivo Lola je sam.Curica u igri na pijesku lijepi veliki hanzaplast lutki preko stomaka.

Njezina umorna mater, sjedi na klupi pored.

Maloprije je promijenila pelene mami, koja umire.Gaze. Pojasi.* * *Galeta su razmijenili 1996. nekih godinu dana od pogibije.

Bili su plitko pokopani, njih petorica, oko 40 cantimetara.

Stari, pokojni Dule ga prepoznao.Cona je tvrdio, da je Gale to jutro otvorio kutiju cigareta PORT.

I da su po jednu zapalili.

Onda je sve počelo. Cona je jedini čučao, pa ga nisu vidjeli. Jedini se i spasio od njih šest."Ako je, čika Dule, još kutija Porta u džepu, onda su ih sve odmah pobili, uzeli bi cigare", rekao je Cona čika Duletu pred prepoznavanje.I jesu. Bile mu cigarete u džepu.

Port bez dvije.Otada ni Cona ne puši.* * *

Čujem kako u orlici šušti jaje

dok nadlijeće jezero zorom.Sve zapisujem, u suprotnom pravcu.

Opširnije...
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>
Rezultati 28 - 36 od 474

Prijava

Nemate nalog? Napravite nalog

Sindikacija

Sindikacija
RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
Posetioci: 3225619
ETNA